új – Pócsai Smart System®

Cégünk legújabb tevékenysége az úgynevezett “okos otthon” vagy más néven “smart system” rendszerek tervezése és telepítése.

A Pócsai Smart System® hivatalosan bejegyzett védjegy, mely a CÉGPALOTA Zrt. tulajdona.

Felmerülhet a kérdés, hogy mire is használható egy igazán okos vezérlési rendszer?
Az épületben található technológiákat képes egy rendszerbe kötni és összhangban működtetni, így az épület általa hatékonyan és gazdaságosan üzemeltethető!

A “smart system” a legkülönfélébb helyeken használható, úgymint lakás, családi ház, társasház, hotel, irodaház stb.

Előnyei közé tartozik, hogy távolról vezérelhető, biztonságos, komfortos, teljesen automatizált, költséghatékony és nem utolsó sorban vezérlői és eszközei egyedi dizájnnal rendelkeznek.

Az általunk tervezett, kialakított és programozott rendszerekhez a méltán híres és elismert cseh iNELS® épületautomatizálási rendszer eszközeit használjuk fel, amely az elmúlt időben több módon is tesztelve lett, és aminek minden funkciója hiba nélkül működik.

Az általunk tervezett első “smart system” elsődleges feladata eredetileg az volt, hogy 2 db DAIKIN Altherma hőszivattyú kaszkád vezérlését oldjuk meg úgy, hogy:

 • a meglévő Viessman gázkazán szükség esetén használható és központilag vezérelhető legyen
 • a gépek csak és kizárólag a számukra kiadott parancsoknak megfelelően működhetnek, a működésükről visszajelzést kell, hogy adjanak, az önálló és ezáltal nem felügyelt működésüket elvéve tőlük
 • határozzuk meg a HMV elsőbbséget a gépek között valamilyen ismérv alapján
 • a HMV készítést jelenítsük meg
 • központilag mérjük a HMV tartály hőmérsékletét , jelenítsük meg az értéket, ami legyen alkalmas digitális formában való többszörös felhasználásra
 • központilag legyen állítható a HMV hőmérséklete, függetlenül a gépeken beállítottaktól
 • legyen HMV kaszkád működés
 • HMV keringetés program szerinti ütemezett működtetése
 • legyen a fűtés/hűtés igény megkülönböztetve
 • legyen fűtés/hűtés kaszkád működés
 • a hibákat értelmezzük és kezeljük
 • e-mail-es értesítés lehetősége szinte minden egyes tevékenységről (nem csak hibáról) külön-külön bármilyen szöveggel és tartalommal
 • különböző hőfokok mérése és felhasználása
 • legyen a gépek felett teljes felügyelet és ezeket jelenítsük meg.

Az általunk így elkészített rendszer természetesen minden funkciót valós időben kezel és megjelenít az ingyenes applikációkban, amik elérhetőek iPhone és Android telefonokra, valamint iPad-re és Android tabletre. Lehetőség van továbbá Windows-os gépeken való megjelenítésre is, ingyenes Android emulációval.

Természetesen a rendszer alkalmas bármennyi gép egyidejű kezelésére és működésüknek a megjelenítésére darabszám megkötés nélkül, így bármekkora méretű és elrendezésű (akár többszörösen kaszkád) rendszer is üzemeltethető általa. Szükség esetén a rendszer képes továbbá átvenni a gépektől a 3 járatú szelepek vezérlését is, így ezáltal minden funkció felügyeltté válik.

Szükség esetén a funkciók és a megjelenítésük természetesen bővíthetőek, az elvárás ismeretében egyedileg kivitelezhetőek és programozhatóak.

A későbbiekben igényként felmerült a rendszer kiegészítésének a szükségessége, a már működő rendszert alkalmassá kellett tenni az ingatlan egyéb részeinek a vezérlésére. Az új fejlesztést követően így mára az ingatlanról elmondható, hogy “okos otthon”, vagyis “smart system”, mert minden területét az általunk tervezett rendszer irányítja és felügyeli.

Néhány kép ízelítőül:

1., Daikin működések

Ezen a képen a két DAIKIN Altherma hőszivattyú kaszkád vezérlése látható. Aktuálisan éppen a DAIKIN 2-es gépnek van a HMV készítés feladatának az elsőbbsége kiosztva, a HMV beállított és aktuális hőfoka egyaránt 50°C, ezért a HMV készítés áll, a +/- gombokkal a HMV kívánt hőmérsékletének az értéke állítható, jelen esetben függetlenül a gépeken beállítottaktól. Éppen van hűtési igény és ezt a feladatot a DAIKIN 1-es gép látja el. Mivel a DAIKIN 1-es gép aktuálisan éppen képes ellátni a hűtés feladatát, ezért a kaszkád hűtés nem üzemel. Mint látható egyik gép sem jelez hibát, ezért a Viessman gázkazán sem üzemel, továbbá a HMV segédfűtés is kikapcsolt állapotban van. Nyár lévén a fűtés sem üzemel.

2., hőfokok

Ezen a képen a rendszer által mért és a vezérléshez referenciaként használt hőmérséklet értékek láthatóak. Ez a rendszer kétkörös rendszerként lett kialakítva, az egyik körön a fűtés/hűtés üzemel, a másikon pedig a HMV készítése. Nagy előnye, hogy nyáron egyszerre képes hűteni és HMV-t készíteni, így az igényeket mindenkor maximálisan kielégíti.

3., fűtés – hűtés

Ezen a képen az ingatlan különböző fűtési és hűtési megoldásai láthatóak, jelen esetben 4 terület került megkülönböztetésre, de a területek száma korlátlanul bővíthető. Természetesen minden egyes terület külön-külön vezérelhető és kikapcsolható. Minden terület saját hőmérséklet érzékelővel rendelkezik, mindenhol egymástól függetlenül lehet a kívánt hőmérsékletet beállítani fűtésre és hűtésre egyaránt, és természetesen az adott területek aktuális működését is megjeleníti. Most éppen a hűtés üzemmód aktív a földszinten és az emeleten, a többi terület ki van kapcsolva. Az emeleten éppen működik a hűtés, a földszinten pedig nem.

4., lakás

Itt a lakás világításai láthatóak, természetesen mindegyik külön- külön jelzi az aktuális működését. Látható továbbá néhány terület aktuálisan mért hőmérséklete és páratartalma.

5., öntözés

Itt a kert automata öntözőrendszerének a vezérlése látható, az öntözési igény ki/be kapcsolható, a beállított program figyeli az esőérzékelőt és ahhoz mérten indítja el vagy nem az öntözőköröket.

A fentieken túl az “okos otthon” vagy más néven “smart system” rendszereknek az alábbi alapvető funkciói és lehetőségei vannak a teljesség igénye nélkül:

– világításvezérlés

– fűtésvezérlés

– hőmérséklet- és páratartalom mérése

– térfűtés vezérlése (elektromos, folyadékos, egyéb..)

– klímaberendezés vezérlése

– Fan-coil rendszerek vezérlése

– szellőztetés vezérlése

– redőnyök, zsaluziák vezérlése

– különféle fogyasztók vezérlése

– biztonsági rendszer vezérlése, beléptetőrendszer, pánikgomb

– kaputelefon vezérlése

– ip kamerák

– szaunafűtés, medencefűtés, vegyszeradagolás, komplett wellness vezérlése

– időjárás érzékelő

– öntözőrendszer vezérlése

– garázsajtók, kapuk vezérlése

– energia fogyasztások mérése.